Rojak Petis...Lagi banyak kacang lagi best!! |
Tapi saya tak pandai lagi nak buat petis tu...so, lain kalilah kita cerita ya. Saya beli petis yang banyak dijual di pasaraya. Hihi...kan mudah tu. Tak tahu rupa petis? Meh tengok kat bawah ni...
Bahan-bahan Untuk Kuah Rojak Petis;
- Cili padi
- Asam jawa/limau
- Petis
- Gula
- Kicap
Bahan-bahan Tambahan Rojak Petis
1. Kisarkan/Tumbuk lumat 2-3 biji cili padi sehingga halus dan tuang ke
dalam sebuah mangkuk besar. (Seeloknya mangkuk besar supaya senang nak
kacau)
2. Masukkan 1 sudu kecil (hujung sudu aje) asam jawa. Asam jawa boleh digantikan dengan limau kasturi. Kemudian kacau.
3. Masukkan 1 sudu besar petis. Kemudian, kacau lagi bancuhan tadi.
4. Masukkan 2 sudu besar gula. Elok pakai gula merah atau gula pasir, pilih ikut suka. Kacaukan sampai hancur.
5. Kemudian masukkan kicap pekat dengan perlahan-lahan sehingga adunan agak basah dan hitam. Kacau lagi.
6. Kemudian masukkan satu atau 2 sudu besar kacang. Kacau lagi sehingga sebati.
7. Setelah sebati adunan petis tadi, baru masukkan nenas, timun, sengkuang, tauhu, taugeh dan sayur kangkung. Potong kecil-kecil ikut citarasa, dan cukup untuk satu adunan. Kalau banyak sangat bahan tambahan sayur dan buah nanti kering sangat rojak anda.
8. Masukkan dalam sebuah pinggan dan taburkan kacang tadi di atas rojak petis anda.
9. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment